Yangin yalitimi Uygulama Alanlari

Yangin yalitimi; yangin sondurulene kadar binanin ayakta kalmasi icin tasiyici kisimlara ve guvenli kacis amaciyla olusturulan bolumlere, Disaridan yanginin sicramamasi icin cati ve cepheler ile kazan dairesi gibi patlama riski olan yerlere, Duman ve isinin yayilmamasi icin hava kanallarina ve tesisat borularinin gectigi bolgelere uygulanir.



Yangin yalitiminda, yanmayan veya alevi iletmeyen tasyunu, alci ve lifli cimento levhalar vb. malzemeler; yapinin duvarlarina, tavanlarina, dosemelerine ve hava kanallarina uygulanir

Tesisatlarin duvar, doseme ve tavanlari deldigi yerlerde isi ile genlesen ozel mastikler kullanilarak alev ve dumanin yayilmasi onlenir. Yangindan kacis koridorlarinda ozel kapi ve cam fitilleri, pencerelerde yangina dayanikli ozel cam uniteleri kullanilir.

Bir yanginda olumler cogunlukla duman nedeniyle (zehirli gaz soluma ya da karbonmonoksit zehirlenmesi) olmaktadir.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin halk icindeki diger adi kan zehirlenmesidir. Yangin yalitimi; yapi icerisinde yanginin yayilmasini, dolayisiyla zehirli gazlarin cikisini geciktirerek yangin mahallinden kacilmasi icin gerekli zamani kazandirir.

Yanginin yayilmasinin disinda, aciga cikan isi, yapilarin tamamen veya kismen yikilmalarina neden olabilir. Yangin cikan mahalde isinan gazlarin yukselmesi sonucu sicaklik tavanda 1000°C seviyelerine ulasir. Betonarmenin 500°Cnin uzerinde dayanimi 1/3 oraninda duser. Dolayisiyla yangin sirasinda aciga cikan isiyla bina cokebilir. Yangin yalitimi ile binalarimizin ozellikle tasiyici sistemi korunur.

Dikkat:Yangin yalitimi yaparken amaciniz yangini ciktigi bolgede hapsetmek ve yangindan kaynaklanan zararin artmasini engelemektir!

Neredeyse tum binalarda konduitler, elektrik kablolari, haberlesme sistemi, HVAC (isitma/havalandirma/sogutma sistemi) ve plastik borular yangina dayanikli duvar ve tavanlari keserek gecerler. Tariflenen sekilde bolunen duvar veya tavanin uzerinde acilan delikler, artik o duvar yada tavanin yangina dayanikli olma ozelligini yitirmesine sebeb olur. Bu olusturulan delikler, alev ve zehirli gazlarin iletilmesine neden olan en onemli kanal haline gelir.

Duvar ve tavandaki gecislerin tamami, bolmenin orjinal yangina dayanikliligi ile orantili yangin durdurucu malzemeleri ile doldurulmalidir

Duvar ve tavanlardan gecen kablo kilifi, plastik boru ve yalitim borulari gibi yanici malzemelerin actigi bosluklarin da, yangin aninda bu malzemelerin erimesi ve yanmasi durumunda olusacak zehirli gaz ve alevin transferinin engellenmesi icin yangin durdurucu malzemelerle kaplanmasi gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir