Yangin Yalitimi

Endustriyel gelisimle birlikte hayatimizin tum alanlarinda daha fazla enerji kullanmaya basladik. Daha cok enerji kullanimi, rahatlik ve konforu beraberinde getirdigi kadar cesitli riskleri de getirmistir. Bu risklerin en onemlilerinden biri de yangin riskidir.



insanoglu atesle tanismasinin ardindan 4 bin yili askin suredir yangina karsi savas veriyor. Onceleri sadece su ile yapilan ve genelde sogutmaya yonelik olan calismalar, 2. Dunya Savasi sonlarina dogru bilimsel yaklasimlara yonelim baslamistir. Bu bilimsel calismalarin kokeninde, gunumuz gelismis ulkelerde gerceklestirilen endustri devriminin hizli ve duzensiz gelisimi yatmaktadir.

Turkiyede yangin yalitimi en az bilinen yalitim turleri arasinda yer almaktadir. 2002 yilinda cikan, binalarin yangindan korunmasina yonelik yonetmelik sonrasi projeler yangin yalitimli olarak uygulanmaya baslanmis ve ozellikle insanlarin yogun olarak bulundugu alisveris merkezleri, sinemalar ve ticari yapilarda yangin yalitimina onem verilmistir.

Yangin yalitiminin temel hedefi insan yasamini korumaktir. Evlerde ve isyerlerinde kullanilan malzemelerin buyuk cogunlugu yanici oldugundan yangin riskini arttirir. Hicbir urun icin yanmaz demek dogru tanimlama olmaz. Onemli olan binalarin yangina dayaniklilik suresini artirmak. Mudahale suresini uzatarak sogutmaya yardimci olmak ve oradaki insanlarin binadan kacacak yeterli zamani bulmasini saglamaktir.

Kisa bir ifadeyle yangin yalitimi, durdurulabilen veya yavaslatilabilen bir felaket olan yanginin verecegi zararlara minimize edebilmek icin uygulanir.

Yangin kontrolden cikmis bir yanma olayidir ve mudehale edilmez ise her alanda az ya da cok maddi manevi zarar verir. Can ve/veya mal kaybina sebebiyet verdiginden de onlenmesi, onlenemedigi durumlarda en kisa zamanda sondurulmesi gerekir.

DiKKAT : Yangin yalitimi yanginin cikmasini tamami ile onleyecek ya da yapiya ve/veya icinde bulunanlara hicbir zarar verdirmeyecek bir cozum degildir.

Yangin yalitiminda temel amaclar kisaca soyledir:

Tasiyici sistemin stabilitesini koruyarak belirli bir sure ayakta kalmasini saglamak, boylece yangin dolayisi ile bina cokmeden guvenli bir sekilde terkedilmesi icin imkan ve zaman saglamak.

Yanginin olusturdugu cok yuksek isi ve dumanin yayilmasini geciktirmek.

Yangina dayanikli malzemelerle yatayda veya duseyde bolmeler yaparak yanginin yayilmasini onlemek,

â?¢ Yangin ortaminda belli bir sure yangindan kacis yollarinin kullanilabilmesi icin temiz hava, elektrik vb sistemler acisindan guvenli ortamlar saglamaktir.

Yangina dayaniklilik ve yayilma konusunun en onemli unsuru olan yapi ve malzemeler, asagidaki temel nedenlerden etkilenirler. Bu nedenlerin tek tek incelenmesi yangin yalitimina karsi en iyi uygulamayi getirir. Bu nedenle;
Radyasyon, (bir kaynaktan cevreye enerji tasinimi)

Konduksiyon,(madde veya cismin bir tarafindan diger tarafina isinin iletilmesi ile olusan isi tranferinin bir cesidi)

Konveksiyon, (tasinim; kati yuzey ile akiskan arasinda gerceklesen isi transferinin bir cesidi)

Hava ile absorbsiyon yuzeyinin degerlendirilmesi, (enerjiyi veya diger bir maddeyi emebilme, sogurma yetenegi olan yuzey ve temas eden havanin degerlendirilmesi)

Hava sirkulasyonu,

Malzemenin tutusma sicakligi,

Konstruksiyon,

Yukseklik,

Birim yayilma yuzeyi,

Projelendirme,

Oretilen, islenen ve depolanan maddenin ozelligi,

Kullanilan insan,

Yanginin yayilmasina neden olan ortak alanlar ve

Dekorasyon gibi hususlar degerlendirilmelidir.

Degisik yasalar, tuzukler, yonetmelikler, yonergeler vb yangin cikis ihtimallerini azaltmak, bir yanginda yayilimi sinirlamak ve bireylere uygun kacis yollari saglamak suretiyle can guvenligine yonelik gerekleri icerir. Yangin tehlikesini mumkun oldugunca aza indirmek ve yangina cabuk mudahale etmek icin daha binalarin tasarimi doneminde bir dizi onlem dusunmek, insaat doneminde uygulamak ve isletme doneminde islerligini saglamak gerekir.

DiKKAT: iyi bir yalitim icin oncelikle yalitacaginiz yapinin insa kosul ve malze bilgilerine sonra en uc degerleri dusunerek cevre kosul bilgilerine ve detayli kullanim bilgilerine sahip oldugunuzdan emin olunuz!

DiKKAT:Yapida bulunan tum sistemlerin birbiri ile ve barindirdigi insan ve/veya diger canli sistemleri ile senkronize ve tamamlayici olarak calisacak sekilde tasarlanmis ve calisir halde olmasina onem veriniz!

Olkemizde Binalarin Yangindan Korunmasi Hakkinda Yonetmelik�26 Temmuz 2002 tarih ve 24827 sayili Resmî Gazetede yayimlanarak yururluge girdi. Ancak bu yonetmeligin uygulanmasi asamasinda pek cok aksakliklar yasandi. Ozellikle yeni yapilan binalar disinda mevcut binalarda da onlem alinmasi ihtiyaci, yangindan korunma konusundaki teknolojik gelismeler, ayrica AB muktesebatina uyum kapsaminda hazirlanan degisiklikler, yonetmelikte bazi hukumlerde degisikligi kacinilmaz hale getirdi. Bunun uzerine, Bayindirlik ve iskân Bakanligi tarafindan bir yonetmelik taslagi hazirlanarak ilgili kamu kurum ve kuruluslarindan gorus istendi. Avrupa ve dunya ulkeleri degerlendirildiginde mevzuat ve uygulama olarak son derece geride oldugumuz pek cok konudan biri olan yangin yalitiminin yeni yonetmeliklerle ve gercekci degisiklik ve uygulamalarla standartlari yakalayacagini umuyoruz.

KAYNAK : www.yalitim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir