Evinizde hangi renkleri kullanacaginizi ya da boya yapmaya nereden baslayacaginizi bilemiyorsaniz, bu yaziyi mutlaka okumalisiniz.
Once renk onerileri:â?¢ Renklerin ozelliklerinden dolayi farkli etkileri vardir. Ornegin, yesil dinlendiricidir. Mavi duzenli ve rahatlatici bir ortam, sari tonlari canlilik ve olumlu bir ortam yaratir. Kirmizi ve turuncu tonlari ortama enerji ve hareketlilik katar. Mor ve eflatun tonlari asil ama uzun sureli kullanimlari zordur.
â?¢ Beyaz renk isigi yansitir, ortama ferahlik kazandirir. Parlak ve enerji verici de olabilir. Soguk bir hava yaratabilecegi gibi sicak ortamlar da saglayabilir. Beyazin tonlari ile oynayarak istediginiz havayi yakalayabilirsiniz. Dogal isik, sececeginiz beyazin tonunu etkiler. Kuzeye bakan bir odada krem tonlu, gunesli bir odada gri tonlu beyaz kullanabilirsiniz.
â?¢ Bir odayi canli, parlak ve dikkat cekici renklerle dekore etmek isterseniz, canli renklerin odanin hacmini daraltici bir etki yapacagini unutmayin. Kirmizi, pembe, turuncu ve sari istediginiz vurguyu verir. Bu renklerden hareketli ortamlarda en iyi sonuclar alinir. Mutfaginizi veya bir kismini bu sekilde dekore edebilirsiniz. Canli ve parlak renklerin iyi duracagi diger mekanlar, cocuk odasi veya yemek odasidir. Daha sakin ve yumusak bir atmosfer ariyorsaniz, yesil, mor ve mavi bu tip bir etki yaratacaktir. Bu renkleri yatak odanizda veya calisma odanizda da kullanabilirsiniz. Boylece, mekana genis ve aciklik hissi veren bir etki de kazandirilmis olur.
Sonra da boyama teknikleri:
â?¢ Birlesim yerleri ve kenarlari parmak rulo ya da firca ile boyadiktan sonra buyuk rulo ile genis yuzeyleri boyayabilirsiniz. Eger kenarlarda kestirme firca kullandiysaniz olusan izleri genis rulo ile hafifce tarayarak yok edebilirsiniz. Uygulamalarinizi ayni yonde yaparsaniz goruntu daha guzellesir.
â?¢ Akrilik boya 30 dakikada kurur. Ve 6 saat sonrasinda tekrar boyanabilir. Eger zor karar veren ve hemen vazgecen biriyseniz bu boyayi kullanabilirsiniz.
â?¢ ic cephe boyalari dis cephelere uygulamayin. Ook puruzlu yuzeye direkt boya uygulayip puruzleri kapatmayi beklemeyin. Ook fazla kirlenmeye egilimli yerlerde grenli urunleri kullanmayin.
â?¢ Evin tum isleri bitmeden boya badana islerini yaptirmamanizda fayda var. Son kat boyadan sonra duvarlara cakilacak tablolar ya da tasinma sirasinda olabilecek darbeleri rotus ile halledebilirsiniz.
â?¢ Bir oda icin harcamaniz gereken biya miktarini bulmak icin; duvarin genisligini ve yuksekligini olcup, duvarin alanini bulun. Kullanacaginiz boyanin uzerinde 1 m2 icin tuketim miktari yazilidir. Alan hesabinizdan ve etiket bilgisinden yararlanarak ne kadar boyaya ihtiyaciniz oldugunu hesaplayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta etiket uzerindeki degerlerin yuzeyin gozenek ve dokusuna gore degisebilecegidir.
â?¢ Boya yapmak icin genelde duvarlarda rulo kullanabilirsiniz. Duvarlarin kesisimlerinde, kapi ve pencerelerde firca tercih edin. Su bazli boyalar icin sentetik fircalar, yagli boyalar icin dogal killi fircalar, puruzlu ve dekoratif yuzeyler olusturmak icin uzun tuylu rulolar, duz yuzeyler icin cok kisa tuylu rulolar kullanabilirsiniz.