Mum Yapilisi ve Dekoratif mum yapmak o kadarda zor degildir..
Mum yapma ekipmanlari
iki Katli Tencere: iki katli tencere kullanarak mumunuzun cok yuksek isilara ulasmasini engelleyebilirsiniz. Kullandiktan sonra, mum artigi kurumadan once kuru bir havlu ile silerek iki katli tencerenin ust kismini temizleyiniz.
Mutfak folyosu: Bir parca folyo veya bir firin tepsisi, cok yararli bir mum yapma ekipmani olabilir. Bu ekipmani, hazirlanmis fitilleri koymak, kullanilmamis mumu kurtarmak ve evde
 yapilmis mum tabakalari olusturmak icin kullanabilirsiniz. Mumu koymak icin yanlari yuksek – yaklasik 3/4 inc (yaklasik 1.9cm) – bir veya daha fazla tepsiye ihtiyac duyacaksiniz.
Daldirma kutusu: Mumlari daldirirken sicak mumu icinde tutmak icin bir daldirma kutusu kullanilabilir. El sanatlari malzemeleri satan bir magazadan bir daldirma kutusu satin alabilirsiniz veya evde kullanabileceginiz dar ve uzun bir kap bulabilirsiniz. Bu kabin, yapmak istediginiz mumdan en azindan 2 inc (yaklasik 5 cm) daha uzun olmasina dikkate ediniz. Mumu sabit bir isida tutmak icin kutuyu/kabi icinde su kaynayan bir tepsinin icine yerlestiriniz.
Termometre: Termometre, mum yapiminda cok onemli bir alettir. Guzel mumlar yapmak icin dogru isiya erismeniz ve bu isiyi korumaniz gerekmektedir. Bir sekerleme veya yemek pisirme termometresi kullanabilirsiniz. Isi araliklarinin 100° F ve 225° F oldugundan emin olunuz.
Terazi: Mumu ve diger malzemeleri tartmak icin bir teraziye ihtiyaciniz olacak. Buyuk magazalarda satilan bir mutfak terazisi veya buro malzemeleri magazasinda satilan bir posta terazisi kullanabilirsiniz.
Kaliplar: El sanatlari malzemeleri satan magazalarin cogunda cok cesitli mum kaliplari bulabilirsiniz. Yaraticiliginizi kullanip, kalip veya kap gorevi gorecek baska malzemeler arayabilirsiniz. Ornegin teneke kutular, jole kaliplari, kek kaliplari, deniz kabuklari, vb.
Fitil igneleri: Bunlar, 4 ila 10 inc (yaklasik 10-25 cm) boyunda satilan dayanikli celik ignelerdir. Bu igneler, mum yapiminin cesitli asamalarinda kullanilmaktadir. Kaliba dokulmus bir muma fitil takmak icin kullanilmaktadir. Kalipli mumlar yaparken fitili yerinde tutmak icin gergi cubugu olarak da kullanilabilir.
Diger Araclar
     Karistirici – Boyayi veya kokulari katmak ve mumu karistirmak icin tahta bir kasik veya kucuk bir sopa. Kesme aletleri – Balmumu tabakalarini ve kalip halindeki mumlari kesmek icin keskin bir bicak.
    Â
     Dokme Kabi – Eritilmis mumu kaliplara dokmek icin bir kap. Isi kaynagi – Mumu eritmek icin bir isi kaynagina ihtiyac vardir. Bir ocak, tup veya elektrik ocagi bu is icin uygundur.
    Â
     Kap tutucular, parafinli kagit, silikon sprey ve kalip muhurlerinin de elinizin altinda bulunmasi gerekebilir.
    Â
Malzemeler
Kalipli mumlar yapma
     Kalipli mumlar her sekilde ve her boyda yapilabilir. Burada, kaliptan cikarilan bir mum gosterilmektedir. Kap ici mumu da yapabilirsiniz; bu durumda mum kalip icinde kalmaktadir ve kalip mumun bir parcasi haline gelmektedir.
    Â
     Kap olarak guzel bir teneke kutu, bir deniz kabugu, ici oyulmus bir agac dali, bir yumurta kabugu veya cam bir kase vb. kullanabilirsiniz. Kap ici mumu yapmak icin asagidaki talimatlarin alt kismindaki nota bakiniz. Bu tariften 7×2 inc (yaklasik 18×5 cm) boyutlarinda bir mum elde edilmektedir.
    Â
Malzemeler     9 inc (yaklasik 23cm) boyunda #1 fitil. Eger onceden hazirlanmis fitil almadiysaniz mum yapma isine baslamadan once fitili hazirlamalisiniz. Bunu, fitili yaklasik 20 saniye boyunca erimis parafin mumuna daldirarak yapabilirsiniz. Daha sonra fitili kurumasi icin parafinli kagit ve mutfak folyosunun uzerine birakiniz
     1/2 pound’luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin. Eger balmumu yerine parafin kullanirsaniz 0.8 onsluk stearine de ihtiyac duyacaksiniz.
    Â
     Muma renk veya koku vermeyi planliyorsaniz parafini kullaniniz ve parafini eklemeden once eritilmis stearine koku (sadece birkac damla) ve renk ekleyiniz.
     7 x 2 inclik (yaklasik 18×5 cm) bir kalip. Kalibi hazirlamak icin temiz ve kuru oldugundan emin olunuz. Mumu kaliptan kolayca cikarabilmek icin kalibin icine bir parca silikon sprey sikiniz. Kalibin altindaki delikten fitili geciriniz ve yukariya dogru cekiniz. Fitilin ust kismini bir fitil ignesine geciriniz ve kalibin uzerine birakiniz. Bu, “gergi cubugu ” gorevi gorecektir. Kalibi ters ceviriniz, fitili ortalayiniz, gergin bir bicimde cekiniz ve bir parca kalip muhru ile sabitleyiniz. Kaliptaki catlaklari kalip muhru ile kapatiniz.
    Â
     iki katli tencerenin ust kisminda ve orta ateste balmumunu eritiniz ve 160° F dereceye getiriniz.Parafin mumu kullaniyorsaniz ilkonce stearin ekleyiniz ve sonra sicakligi 190° F’a cikariniz. Farkli kalip malzemelerinin farkli mum isilari gerektirdigini unutmayiniz. Kullandiginiz kalip icin farkli bir isi derecesine cikmaniz gerekiyorsa, o isi derecesine cikiniz. Mum dogru isi derecesine ulastiginda onu dokme kabina aktariniz.
    Â
     Mumu icine dokmeden once kalip isisinin oda sicakligina esit olmasina (veya biraz daha sicak olabilir) dikkat ediniz. Eger kalip soguksa mum her noktada esit olarak donmayacaktir.
    Â
     Mumu kaliba dokmek icin kalibi acili (egri) tutunuz (bu hava kabarciklarinin olusmasini onleyecektir) ve ici doldukca kalibi yavas yavas duz konuma getiriniz. Kalibin agzindan yaklasik 1/2 inc (yaklasik 1,27 cm) (asagida olan bir noktaya gelene dek doldurmaya devam ediniz. Dar bir cubukla ve fitil ignesi ile kalibin icindeki mumu yavasca karistiriniz ve kalibin kenarlarini siyiriniz. Bu sayede iceride sikismis hava kabarciklari cikacak ve mum her noktada ayni sekilde donacaktir. Mumu yaklasik bir saat sogutunuz.
    Â
     Mum sogurken kuculebilir ve fitilin etrafinda hafif bir centik olusabilir. Bu durumu duzeltmek icin bir fitil ignesi aliniz ve centige birkac defa batiriniz. Mumu daha onceki isitma derecenizde yeniden isitiniz ve centigi yeniden doldurunuz. Buna “centik doldurma” adi verilmektedir. Mumu, bir saatin ardindan yarim saat daha sogumaya birakiniz. Eger gerekirse, duz bir seviye elde eden dek mumun centiklerini tekrar doldurunuz.
    Â
     Mum 6 veya 8 saat boyunca soguduktan sonra ve kalibin kenarlarindan ayrilmaya basladiginda onu kaliptan cikarabilirsiniz. Kuculmesi icin mumu yaklasik 20 dakika boyunca buzdolabinda tutunuz. Kalip muhrunu kalibin altindan cikariniz ve gergi cubugunu kullanarak mumu kaliptan cikariniz. Gergi cubugunu cikariniz ve mumu ters ceviriniz. Fitili mumun alt kismindaki yuzeyden kesiniz. Mumun alt kismini duzeltmek icin, icine folyo konmus bir tepsiyi iyice isitiniz Mumu sicak folyonun uzerine koyunuz ve tabani duzlesene dek birkac saniye boyunca dondurunuz.Son olarak fitili uste 1/4 inc (yaklasik 0,6 cm) kalacak sekilde kesiniz ve artik mumunuzu yakmaya hazirsiniz.
    Â
Not: Eger kap icinde bir mum yapiyorsaniz bir tel gobek ve fitil destegi kullaniniz. Kabin ½ incini (yaklasik 1,27 cm) dolduracak kadar mum dokerek onu kabin alt kismina sabitleyiniz. Mum kurudugunda fitilin ucunu bir gergi cubugunun etrafina sariniz ve cubugu kabin uzerine birakiniz. Fitili gergin hale getiriniz ve ortalayiniz. Kabi mumla doldurunuz ve yukarida belirtildigi sekilde centikleri gideriniz.
Daldirma Mumlar Yapmak
     Bu tarifle 10 x 3/4 inclik (yaklasik 25×1,9 cm) alti tane ince mum yapilmaktadir.
    Â
ihtiyac duyacaginiz malzemeler
     4 poundluk (yaklasik 1.8kg) balmumu. Oc tane 24 inc (yaklasik 61 cm) boyunda duz orgulu 2/0 fitil
    Â
     Bir kuruma rafi. Bir panoya ikiser civi cakarak veya iki sandalye arasina bir gecme veya cita koyarak bir kurutma rafi yapabilirsiniz.
    Â
     iki katli tencerenin alt kismina 12-inclik (yaklasik 30,5 cm) bir daldirma kutusu koyunuz ve orta ateste isitiniz. Mumu 160° F’e kadar isitiniz.
    Â
     Mumlarinizi cifter cifter daldirmaya baslamak icin bir fitili uc parmaginizin uzerine sariniz ve yanlarinin esit sekilde ve serbest bir bicimde sarkmasini saglayiniz. 10 1/2 inclik (yaklasik 27 cm) fitili mumun icine daldiriniz ve 10 saniye boyunca boyle tutunuz.
    Â
     Fitili cikariniz ve bir kurutma rafinin uzerine koyunuz. Bu, fitili hazirlayacaktir ve muma ilk tabakayi ekleyecektir. Diger iki fitili tipki birinci gibi daldiriniz. 160° F’lik sabit isiyi korumak icin termometreyi sik sik kontrol ediniz. Yeniden ilk ciftle baslayiniz ve 10 inclik (yaklasik 25 cm) bir mum yapmak icin sadece 10 inclik fitili (yaklasik 25 cm) daldiriniz. Ayni islemi diger iki cift icin de tekrarlayiniz ve her seferinde kuruma rafinin uzerine koyunuz.
    Â
     Daldirmalar arasindaki ideal kuruma suresi calistiginiz odanin sicakligina bagli olarak degismektedir. Oda ne kadar soguksa kuruma suresi de o kadar kisadir. En iyi sonucu almak icin, mumlari, bir onceki tabaka hala yapiskanken daldiriniz. Oaplari 3/4 inc (yaklasik 1,9 cm) olana dek mumlari daldirmaya devam ediniz (yaklasik 30 daldirma) ve sonra bir kez daha daldiriniz.
    Â
     Muma puruzsuz, temiz bir son kat vermek icin mum sicakligini 180° F’a cikariniz. Her mum ciftini yaklasik 3 saniye boyunca daldiriniz. Mumlarin 4 dakika kurumasina izin veriniz. Parmak izi birakmamak icin mumu parafinli kagitla tutunuz. Keskin bir bicakla mumlarin altini duzleyiniz. Mumlari kuruma rafina geri koyunuz ve birkac saat veya gece boyunca kurumaya birakiniz. Fitilleri 1/4 inc (yaklasik 0,6 cm) kalacak sekilde kesiniz ve mumlariniz yanmaya hazir.
    Â
Yuvarlak mumlar yapmak
     Yuvarlak mumlarin yapilisi cok kolaydir. Asagidaki tarifle 8 x 7/8 inclik (yaklasik 20×2,2 cm) iki yuvarlak mum yapilabilir.
    Â
ihtiyac duyacaginiz malzemeler
     8 x 16 inclik (yaklasik 20×40 cm) bir balmumu tabakasi. 10 inclik (yaklasik 25 cm) orgulu bir 2/0 fitil. Fitili hazirlamak icin 1 ila 2 ons (yaklasik 28-56gr) parafin mumu Fitili, kalipli mumlar icin aciklandigi sekilde hazirlayabilirsiniz.
    Â
     Bir cetvel ve bir bicak kullanarak balmumu tabakasini, 8 inlik (yaklasik 20 cm) parcalar olusturacak sekilde ikiye kesiniz. Mumu hafifce yumusatmak icin bir sac kurutma makinesi kullaniniz. Mumu cok fazla yumusatmayiniz.
    Â
     Fitili mumun kenarlarinda birine bastiriniz; her iki uctan da 1 inclik (yaklasik 2,54 cm) fitil sarkmalidir. Balmumunun ve parmaklarinizin arasina parafinli kagit koyarak mumu sikica sariniz. Parafinli kagidin araya sikismamasi icin onu da hareket ettiriniz.
    Â
     Mum tamamen sarildiginda, mumun kenarini muma bastiriniz ve yapistiriniz. Mumu sac kurutma makinesi ile kurutmaniz gerekebilir. Ayni islemleri ikinci mum tabakasi icin de tekrarlayiniz. Fitilleri 1/4 inc (yaklasik 0,6 cm) kalacak sekilde kesiniz ve mumlariniz yanmaya hazir.
    Â
ipuclari
     Mum yapimi eglenceli olsa da her zaman basarili sonuclar elde edemeyebilirsiniz. islemlerin daha kolay olmasi icin asagidaki ipuclarini aklinizda tutmanizda fayda olacaktir.
     Unutmamanizi onerecegimiz bir nokta da su; eger elde ettiginiz urunden memnun kalmazsaniz ya da hakikaten bir facia yarattiysaniz, eritip tekrar baslayabilirsiniz. Yine de cirkin bir mum da digerleri kadar iyi isik verip, uzun sureli yanabilecektir.
    Â
Balmumunun eritilmesi
     Her zaman ciftli kaynatici kullanip, balmumunu atesin ustunde bir kutuda, sicak suyun ustunde eritin. Balmumunu ve boya maddelerini karistirmak icin once balmumunu eritin, sonra boyayi ilave edin. Balmumunun isisini kontrol icin termometre kullanin.
    Â
Fitilin yapilmasi
     Balmumu kaynamadan fitili katmak gerekli. Yaklasik bes dakika boyunca fitili balmumuna daldirin ve tutun. Dumduz cekin, sertlesinceye kadar duz durmasini saglayin.
    Â
Genel uyarilar