Dyo’dan Kir Tutmayan Dış Cephe Boyası; Teknotex

Yaşar Boya Grubu’nun 50 yıllık markası dyo, kolay temizlenebilen boyayı, teflonun kir tutmaz teknolojisiyle birleştirerek dış cephe boyası Teknotex’i yarattı.

 Güneş ışığına dayanıklı, yağmur suyu ile kolayca temizlenebilen bir boya olan Teknotex , dış cephe boyalarında pazarda da yeni bir kategori yaratıyor.
dyo’dan ar-ge çalışmalarına 200 bin euro yatırım
21. yüzyılın teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknoloji artık Türk boya sanayine Dyo ile adım attı. Yaşar Holding İcra Başkanı Hasan Denizkurdu, yaklaşık bir yıldır nanoteknoloji üzerinde çalıştıklarını ve ar-ge çalışmaları için yaklaşık 200 bin Euro yatırım yaptıklarını ifade etti. Nanoteknolojiyle üretilen ilk ürünleri mobilya verniğini mayıs ayı içinde piyasaya çıkaracaklarını belirten Denizkurdu,  Temmuz ayında ise iç ve dış cephe boyalarında devrim yaratacak nanoteknoloji ürünlerini tüketicisinin beğenisine sunacaklarını söyledi.


Dayanıklılık ve üstün koruma
Nanoteknoloji ile üretilen ürünler, mekanik, optik ve elektrik özelliklerinin yanı sıra, UV ışınlarına dayanıklılık, yüzey morfolojisini ayarlayabilme, yanmayı geciktirme, antibakteriyel özellikler, paslanmaya dayanıklılık ve kendi kendini temizleme gibi bir çok avantajı tüketiciye sunuyor. Nano yapılandırma ile akıllı kaplamalar oluşturulabiliyor. Nano parçacıklar reçinelerle sarılarak elastik ince kaplamalar elde ediliyor ve  çok ince kalınlıklarda kendi kendini temizleyen, çizilmeyen, elastik, 30 yıl korozyona dirençli yüzeylerle malzemelerin korunması mümkün kılınıyor. 

 

Nanoteknoloji nedir?
Teknoloji giderek fonksiyonu çok, boyutları küçük ürünlere doğru kaymaktadır. En fazla fonksiyonunu en küçük hacimde barındıran teknolojilere nanoteknolojiler ile ulaşılabilir. Dünya nanoteknoloji pazarının 2010-2015 yılında 1 trilyon doları bulması beklenmektedir.
Nanometre bir uzunluk birimidir. Malzemenin olabilecek en küçük boyutudur. Nano ismi bu nedenle verilmiştir.. Bir nanometrede yaklaşık 5-10 atom dizilir. Doğada ve sanayide belirli fonksiyonları sağlayan binlerce malzeme var.Bu malzemeler tek başlarına bir ya da daha fazla avantajı sağlıyor ama beraberinde başka dezavantajlar getirebiliyor. Malzemeleri standart yöntemlerle birbirlerine ekleyerek oluşturduğumuz karışımlarda da mükemmel yakalanamıyor. İri, hantal, ağır ve kırılgan ürünlerle karşılaşılıyor. 21. yüzyılın teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknoloji sınırsız çözümler üretiyor. Maddeleri nano büyüklüğüne indirgediğimizde, yani metrenin milyarda biri büyüklüklere, çok az miktarda uygun malzemeler moleküler yapıda yeniden tasarlanabiliyor. Nano boyutlardaki maddeler çok daha farklı özellikleriyle çıkabiliyor Madde yeniden istenen şekilde birçok maddeden oluşturulabiliyor. Yani nanoteknoloji ile molekül tasarımı yapılıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir