Dis cephenizi isitin

Dis cephenizin soguk almasini engellemek icin birbirinden farkli seceneginiz var.

Dis cephe isi izolasyonu (mantolama) uygulamasi;

1. Levha kalinligina uygun olcude subasman profili, ilk kat doseme seviyesinin 20cm alt kismina dubel ile tesbit edilir.

2. Yapistirma harci levha yuzeyinin tumune kenarlari boyunca surekli, orta kisimlara noktasal olarak surulur. Yapistiricinin levhalarin arasina en az %40 oraninda temas etmis olmalidir.

3. Egri olmayan cok duzgun cephelerde 10×10 mm olculerinde tarakli mala ile uygulama yapilabilir. Yapistirma harci levha yuzeyinin tumune tarakli mala ile surekli bir sekilde surulur.

4. Yapistirma harci uygulanmis levhalar, subasman profiline oturtularak levhalar arasinda bosluk kalmayacak ve binilerin sikica birlestirilecek sekilde hafifce kaydirilip duvara yapistirilir.

5. Yapistirma isleminden 24 saat sonra, yapinin yuksekligi ve yuzey ozelliklerine gore tarif edilmis derinlikte ve sayida dubelleme yapilir.

6. Dubelleme isleminden sonra kapi, pencere ve bina koselerine, duzgun ve dayanikli bir kose olusturmak icin ebatlarina uygun olculerde aluminyum veya kendinden fileli kose profilleri yerlestirilir.

7-8. Kose profillerinden sonra, ilk kat siva celik mala ile uygulanir ve tarakli mala ile homojen bir kalinlik elde edilir.

9. ilk kat sivayi takiben, alkalilere dayanikli donati filesi ilk kat sivanin uzerine hafifce gomulerek yatay ve dusey yerlestirilir.

10-11. ilk kat sivanin hafifce suyunu atmasindan sonra ikinci kat siva yapilir

12. ikinci kat sivanin tamamen kurumasini muteakip (en az 24 saat) astar boya uygulamasi yapilir.

13. Son kat dis cephe kaplamasi olarak silikonlu veya akrilik esasli boya veya dekoratif kaplama mala veya rulo ile uygulanir.

Isi, farkli sicakliklara sahip ortamlarda daima sicaktan-soguga dogru gecerek bir denge olusturma egilimindedir. Yapi elemanlarini meydana getiren malzemeler, soz konusu isi gecisine, isi iltkenlik katsayilarina bagli olarak bir direnc gosterirler. Yani; en genel anlamda isi yalitimi, isi gecisini azaltan bir direnctir.Isi yalitim malzemeleri ise; farkli sicakliklardaki ortamlar arasinda isi yalitimi amaciyla kullanilan, isi iletkenlik katsayilari 0,065 W/mK’den kucuk olan malzemelerdir. Yapilarda isi yalitim amaciyla yaygin olarak, polistren (XPS, EPS), poliuretan gibi sentetik esasli kopukler ve camyunu, tasyunu gibi mineral lif esasli isi yalitim malzemeleri kullanilmaktadir. Isi yalitiminin bina ve isitma sistemi basta olmak uzere, ulke ekonomisi ve cevre gibi cesitli konularda pek cok olumlu etkisi mevcuttur.

Ancak; mantolama, binalarin dis yalitimi konusunda en etkin cozum olarak one cikmaktadir. Mantolama uygulamasinin, diger isi yalitim uygulamalarina gore avantajlarida cok fazladir.

Bina dis cephelerinde neredeyse %50 oraninda yuzey teskil eden isi koprulerini (kolonlar ve kirisler) ortadan kaldirir. Boylece binalarimizda enerji tasarrufu saglandigi icin daha az enerji ile istenilen konfora ulasilmasini olanakli kilar. Bunun dogal sonucu ise hava kirliligindeki azalma olacaktir.

Bu sistemin bir diger avantaji da yapi bilesenlerinin yuzey sicakliklarinin belirli bir duzeyin altina dusmesi halinde, ortamdaki su buharinin yogunlasarak yuzeyde veya ic katmanlarda olusturdugu terleme ve yogusmayi (rutubet) ortadan kaldirmasidir.

Mantolama sistemi, Binalarimizi atmosferik sartlara karsi korudugu gibi; farkli hava sartlarinda olusabilecek genlesme ve buzulme gibi yapi bilesenlerinde meydana gelen fiziksel degisimleri onlemektedir. Duvar ic gerilmeleri ve yapi hasarlarinin onlenmesiyle binalarin daha guvenli ve uzun omurlu olmasini saglamaktadir. Distan yalitim yapiya yeterli bir isi depolama yetenegi saglar. Bu durum yaz kis binanin ic mekan sicakliginin dengede tutulmasina yardimci olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir