Bitki bakiminin puf noktalari

Kis aylarinda bitkilere nasil bakim yapilmali, hangi cicekler kisin yetistirilmelis Bahcenizin ve bitkinizin kis bakimina dair puf noktalarini ve mevsim ciceklerini Cem Botanik’ten Ayse Şirin’den dinledik.


     
Gubrelemeye dikkat edin
      Kis aylari bitkilerin dinlenme donemi oldugundan, genellikle gubreleme yapilmaz. Fakat kamelya, acelya, orman gulu gibi, ciceklenme donemi Ocak – Şubat – Mart olan bitkilere Aralik – Ocak – Şubat aylarinda birer defa demir sulfat gubrelemesi yapmak gerekir.
     
     Ortanca, kamelya ve acelyalar icin son 1-2 yildir torflama yapilmadiysa ve acelyalarin renklerinde acilma varsa, bu bitkiler Aralik ayinda sokulup alt tabanina torf ilave edilerek yeniden torfla dikilmelidir.
     
Yaprak doken agaclarinizi ilaclayin
      Bitkiler ve bocekler uykuda oldugundan, yogun bir ilaclamaya gerek yoktur. Fakat baharda olusacak hastalik ve zararlilara karsi onlem alma donemidir.
     
     Genellikle yaprak doken agaclarda ilaclama yapilir. Meyve agaclari ve diger yaprak doken sus agaclariniz eger baharda yogun hastalik ihtiva ettilerse tum govdenin yaprak dokumunden 45 gun sonra bocek yumurtalarina karsi kislik yag ile ilaclanmasi ve bir ay sonra olusabilecek mantari hastaliklara onlem olarak bakirsulfat uygulamasi gerekmektedir.
     
Bitkilerinizi dona karsi koruyun
      Bitkilerin korunmasina gelince… Turuncgiller, palmiye, begonvil, solanum gibi Akdeniz kokenli bitkiler, kar yagisi ve dona karsi korunmalidir. istanbul’da deniz seviyesinde bulunan ve en az bir yilini geciren turuncgillerin korunmaya ihtiyaclari yoktur.
     
     Yine de her ihtimale karsi yaprak ve govdelerini aksamlari delikli seffaf sera naylonu ile kapatilabilirsiniz. Kapatilan bitkiler kar yagisi ve don olmayan gunlerde mutlaka acilmalidir. Devamli ortulu kalan bitkiler, kapatma isinden daha fazla zarar gorebilirler. Bitkinin terlemesinden dolayi bitki govde ve yapraklari curur, bitki kurtulamaz hale gelir.
     
Yikilabilecek agaclarinizi baglayin
      Aralik ayinda leylandi, selvi, ladin, mimoza gibi boylanmis ve yuzeysel koklu agaclarin, sert ruzgarlar ve karin agirligindan yikilma riski olan agaclarin, bitki govdesini bogmayacak yesil serit iple ruzgara ters yonde baglanmasi gerekmektedir.
     
Kis aylarinda bahcenizi renklendirecek bitkiler
      Kisin bahcenizi goz alici hale getirebilecek cicekler; mevsimlik cuha cicegi, hercai menekse ve siklamendir. Ouha cicegi ve siklamen yari golgede yetisir, hercai meneksenin ise isigi net alan yerlerde performansi cok daha iyi olur.
     
     Bitkilerinize suyu, topragi kurudukca vermelisiniz. Oicekli bitkilerinizin daha iyi beslenmesi icin 15 gunde bir fosforlu gubre kullanabilirsiniz. Kis aylarinda bahcenizi renklendirecek bitkiler
     
     Kis mevsiminde meyve agaclarindan sadece turuncgiller meyve verir. Armut, kiraz gibi yaprak doken agaclar, kisin meyve vermezler. Fakat bu agaclarin da baharda ciceklenme ve yapraklanma yasayabilmeleri icin periyodik bakimina devam etmek gerekir.
     
     Mandalina, portakal, greyfurt gibi turuncgillerden yesil yaprakli olduklari icin, her mevsim meyve alinir. Bu arada turuncgillerin de topragi kurudukca onlari sulamali ve 15 gunde bir azotlu gubre vermelisiniz. Bu tur agaclari, cok soguk iklimi olmayan istanbul> gibi sehirlerde, bahcenizin kuytu bir yerine dikerek de koruma saglayabilirsiniz. Eger soguk iklimi olan bir bolgede yasiyorsaniz, meyve agaclarinin uzerine delikli naylon sererek koruma altina alabilirsiniz.
     
Kaynak: Evim dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir