Bebek Odaları ve Dar Alanların Değerlendirilmesi

Hayatınıza katılacak yeni meleğiniz ile aileniz bir yandan da yapılacaklar listeniz de genişleyecektir. Alınacaklar, tamir edilecekler, atılacaklar…
Yapılacaklar artarken , eğer bebeğiniz için ayrı bir mekan yaratamıyorsanız  kendi yaşam alanlarınızda hoş  daralmalar ve paylaşımlar yaşayacaksınız demektir.


Elbette bebeğiniz için en iyisi kendine ait bir odası olmasıdır.Öncelikle kişisel özgüveninin oluşması, giysiler, malzemeler ve eşyalarının konulabilmesi, kendine ait oyun alanlarının ve zamanla sizin içinizde burukluklar yaratsa da büyüdüğünü görmekten gurur duyacağınız kendine ait sınırlarını koyup kişiselleştirebileceği, kendi mekanının olması en önemlisi… Ayrı bir oda yoksa o zaman öncelikle çok sık kullanılmayan tavan arası, ütü odası, giysi odası, ardiye odası gibi küçük mekanları kullanıp kullanamayacağınıza bakın. Eğer kullanılabiliyorsa dar da olsa ayrı bir oda hazırlayabilirsiniz.
Ama her zaman hepimiz bu konfora sahip olamayabiliriz. Belki de hemen şimdi değil de ancak gelecek planlarımız içinde bunları yapabileceğiz. Ya da zaten evimizi şen kahkahaları ile ve yaramazlıkları ile dolduran ve kendine zaten bir yer edinmiş başka sevimli bir yaramazımız da olabilir. O zaman mevcut mekanı belki de kardeşi / kardeşleri ile paylaşması gerekebilecektir. Bu durumda da işimizi kolaylaştırmak için ufak püf noktalarına her zamankinden fazla ihtiyacımız olacak.
 

YATAK SEÇİMİ

İlk bebeğinizse kendi odası oluncaya kadar en azından 3-8 aya kadar kullanılabilecek beşikler tercih etmenizde fayda var.Böylelikle ilk aylarda meleğinizin ağlamalarını hemen duyup uykunuzdan daha rahat ve hızlı uyanabilirsiniz. Ayrıca eğer bebeğinizi emziriyorsanız bu işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Beşik seçerken eğer uzun vadeli kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var…
Beşiğin ölçüleri hızla büyüyen bebeğinize mümkün olduğunca en azından 8-10 ay kullanabileceğiniz ölçülerde olmasına dikkat ediniz. Hazır alınabilecek beşikler mevcut. Fakat bu tip beşiklerde genelde ölçüler standart ya da sadece 3-4 ay kullanabilecek ölçülerde. Bu nedenle en iyisi istediğiniz ölçülerde imal ettirmek.Bebeklerin ortalama 50cm doğduğunu ve ayda ortalama 2-3cm uzadıklarını düşünürsek beşik boyunun min 90-100 cm gibi olmasında fayda var. Genişliklerinde standart genişlikler o kadar sorun oluşturmamakta.
Beşiğin korkuluklarının da hızla yeni şeyler öğrenerek sizi şaşırtan bebeğinizin tutunarak kalkıp düşmesini engelleyebilecek boyutlarda olmalı. Ya da en iyisi korkulukları kademeli ayarlanabilen bir model seçin. İlk günlerde ve özellikle uyku sorunu çeken bebekler için beşiğin sallanır olması size büyük oranda yardımcı olacaktır. Fakat bu durumda beşiğin sallanma kapasitesini ve özellikle güvenliği için beşiğin sallanırken devrilip devrilmeyeceğinden mutlaka kontrol ederek emin olun. Devrilmesini önleyici mekanizması olmasını mutlaka isteyin, yoksa da mutlaka yaptırın.Ayrıca beşiğin sürekli sallanır olması da şart değil. Bu nedenle sabitleştirici bir mekanizmasının olmasını isteyin. Yani hem devrilmesini engelleyici hem de sallanmayı isteğe bağlı kullanmayı sağlayan mekanizmaların olmasına dikkat edin.
Beşiğin üzerine konulacak tekstil ürünlerinde özellikle korkuluk koruyucularında bebeğin başını çarpıp acımasına engel olacak yumuşak dolgu malzemeli olmasına dikkat ediniz.
Beşik üzerine cibinlik kullanılacaksa bağlantı elemanlarının bebeğin çekip üzerine düşmeyecek şekilde olduğundan emin olunuz.
 

Ama eğer beşik yerine daha uzun vadeli kullanım düşünürseniz ve odanızda yeriniz müsait ise bebeğinizin 5-6 yaşına kadar kullanabileceği, korkuluklarının farklı kademeli kullanılabileceği ve  demonte olabilen küçük karyolalardan kullanabilirsiniz. Hatta karyolaların alt çekmeceli olanlarını tercih ederseniz size sağladığı saklama imkanlarında şaşırıp kalabilirsiniz. Bu tip karyolalarda da sallanır özellikli olanlar mevcut. Yine güvenlik için yukarıda bahsettiğimiz konulara dikkat etmek gerekmekte.

DEPOLAMA ÜNİTELERİ

Bebekle birlikte ilk başlarda zıbını, tulumları, şapkaları, mini mini eldivenleri, battaniyesi, inanamayacağınız kadar çok harcayacağınız bezleri daha neler neleri için bunları ortalıktan toplayacak küçük de olsa bir dolaba ihtiyacınız olacak. İlk çözüm önerimiz mevcut kendi dolabınızdaki bir bölümü boşaltıp, bebeğiniz için kullanmak olacak. Sizin bir süre eski bedeninize kavuşuncaya kadar kullanamayacağınız kıyafetlerinizi başka bir yerde depolamakta sakınca yok sanırız. Belki de onları eğer yatağınız bazalı ise depolamak ve yer kazanmak için en uygun alanlardır. Ya da giriş holdeki küçük dolabınız sizin geçici kullanımınıza açılabilir. Böylelikle daha çok kullanacağınız eşyalar için alan açmış olursunuz. Ayrıca yer olarak ekstra alan yaratamıyorsanız da duvara monte edilebilen küçük, şirin kapaklı üniteler de bebeğinizin eşyaları için sevimli çözüm önerileri olacaktır. Fakat bu üniteleri bebeğinizin yatağının üzerine monte ettirmemekte fayda var. Mümkün olduğunca boş bir kullanım alanının olduğu duvar seçilmeli.
 

Eğer dolap konusunda yer açamıyorsanız, o zaman da yatak ya da kanepe altlarını kullanabiliriz. Yatağınız bazalı ise yine sevimli kutu ya da sepetlerle bebeğinizin eşyalarını baza içinde saklayabilirsiniz. Bazalı değil de ayaklı ise o zaman da yine altlarına sığabilecek hoş dekoratif kutu ya da sepetleri burada kullanabilirsiniz. Böylelikle yatak odanıza da farklı bir hava katmış olursunuz. Ekstra saklama alanları ihtiyacınız varsa dekoratif raf seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Kutu şeklinde ya da düz raflar bebeğinizin losyonu, yağı, biberonu ya da küçük oyuncakları için inanılmaz derecede sizi rahatlatacaktır.

ALT AÇMA ÜNİTESİ

Alt açma ünitesi olarak da makyaj masanızın üzerini ya da uygun yükseklikteki şifonyerinizin üzerini geçici bir süre bebeğinizle paylaşın. Ama her ne olursa olsun güvenlik önlemlerinizi almayı unutmayın! Ayrıca banyonuz geniş ve mobilyalı ise bu mobilyanın bir kısmının üzerini geçici bir süre alt açma yeri olarak kullanabilirsiniz.Böylelikle bebeğinizin poposunu yıkamanız gerekirse daha kolay kullanılır bir alan bulmuş olacaksınız.

KARDEŞLER İÇİN HAYATI PAYLAŞMAK

Ama eğer zaten hayatınızı paylaştığınız ve kendisine ayrı bir oda ayırabildiğiniz zaten minik bir afacanınız varsa, yeni üyenize de ayrı bir yer ayarlayamıyorsanız o zaman çocuklarınıza hayatı paylaşmayı öğretmenin zamanı gelmiştir demektir. Alanının uygunsa belki oyun alanı biraz daralacak ama ayrı bir yatak için yer ayarlayabilirsiniz. Böylelikle ortak oyun ve sosyal aktivite alanları ile çocuklarınızın neşeli vakit geçirmesini sağlamış olursunuz. Fakat ille de ayrı alanları olsun isterseniz o zaman da hoş dekoratif seperatör seçenekleri ile sanki 2 ayrı odaymış gibi bir ortam oluşturulması da mümkün.
 

Eğer alanınız kısıtlı ise o zaman pek çok çocuğun sevdiği ranza yataklardan kullanmanız gerekebilir. Böylelikle çoğunuza yeni kardeşi ile alanının daraldığı duygusunu ona da yeni bir yatak mekanı oluşturarak engellemiş olursunuz. Hatta üst kat ranzayı kullanarak çocuklukta terfi bile etmiş olacak.:)) Ayrıca burada bu değişimler ve hazırlıkları yaparken büyük çocuğunuzun da fikirlerini alıp, hazırlıkları onunla beraber oyun havasında yaparak bu sürece dahil ederseniz kendini daha mutlu hissedecek ve kardeşi ile kendi odasını paylaşmakta daha gönüllü olacaktır. Tabi ranza kullanırken çocuklarınızın güvenliğine dikkat ediniz ve onlara da öğretiniz. Ortak oda kullanımında da yine ihtiyacınız olacak ekstra depolama üniteleri için yukarıda bahsettiğimiz önerilerimizi kullanabilirsiniz.
 

Nurten SERPİCİ MERAL
SERPİCİ’s Mimarlık & İç Mimarlık
0216-357 42 07 / 0532-431 48 28

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir