Hali Kullanim Klavuzu

Hali Kullanma Klavuzu ve Hali Kullanim sekilleri hakkinda bilgileri bu yazimizdan bulabilirsiniz

Halilar icin duzenli temizlik sarttir. Halilarinizi guclu ve tercihen fircali elektrik supurgesiyle hali uzerindeki trafik yogunluguna bagli olarak gunluk veya haftada en az iki kere butun yuzeyi supurun. Halinin uzerine ayak kismi sivri veya dar esyalar koymayin. Hali uzerindeki esyalar ne olursa olsun belirli araliklarla halinin veya esyalarin yerini degistirin. Aksi taktirde hali havi deforme olacaktir. Sikligi 900.000 uc ve fazlasi olan halilarin yuzeyini sivri veya keskin uclu cisimlerle cizmeyiniz. Ounku duz duran havlarin arasina zorlanmayla yatan uclar, hali havinin sik olmasindan dolayi kendi kendilerine duzelemeyeceklerdir. Buda uzun surede hali havlarinda deformasyona neden olacaktir. Hav ipligi cinsi ne olursa olsun hali yuzeyine 70 0C ve uzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirmeyiniz. (SU,OAY,OTO V.B.) Hali yikanmamali silinerek temizlenmelidir. Silme isleminde sadece kaliteli bir hali sampuani kullanilmalidir. Hali sampuani kullanirken mutlaka kullanim talimatina uygun olarak sadece kopugu ile temizlik yapilmali hicbir sekilde hali sampuan suyuyla temizlenmemelidir. Unutulmamalidir ki suda halilar icin kirletici bir maddedir. Temizlikten sonra hali kisa surede kurutulmali asla nemli birakilmamalidir. Kurutma islemi asla kizgin gunes altinda yapilmamalidir. Hali , Deterjan , Sert yuzey temizleyicileri, camasir suyu , tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalidir. Bu ve benzeri maddeler asla temizlikte kullanilmamalidir. Ounku bu tur maddeler hali dokusuna zarar vererek halinin curumesine neden olabilmektedir. Genel temizlik icin hali sampuani yeterli olacaktir. Halinin uzerine dokulen sivi hemen emici bez, kagit havlu veya vakumlu supurge ile halidan emilmeli ve dokulen maddenin cinsine gore leke cikarma talimatlarimizda ki gibi islem yapilmalidir.

Hali yuzeyinde trafik (kullanim yogunlugu) farki olan yerler arasinda farkliliklar olasi kacinilmazdir. Ozellikle duz ve acik zeminli halilarda bu durum daha da belirginlesecektir. Bu durumun onune gecmek amaciyla halinizin yeri belirli araliklarla degistirilmedir.

Hali tasinirken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalidir. Her zaman rulo halinde tasinmali veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri nemli veya rutubetli olmamalidir. Kesik elyafla uretilmis halilarda bir miktar tuy dokulmesi kacinilmazdir. Duzenli olarak guclu elektrik supurgesi ile supurulen halilarda bu durum cok kisa surede yok denecek kadar azalacaktir. Halilarda gorulen golgelenme uretim kaynakli bir sorun degildir. Hali uzerindeki trafik farkliliklari, nem farkliliklari ve zemindeki duzgunsuzluk farkliliklarindan kaynaklanan ve ozellikle acik zeminli duz halilarda daha gorunur olan sorundur.

Kesik uclu halilarda ayak izleri gorulebilir. Bu durum halinin serildigi yere kullanilan desenin sadeligine ve hav ipliklerinin parlakligina bagli olarak artip azalabilir. Bu tur izlerden rahatsiz olan kullanicilarin daha karisik koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilir. Hali havinin uzun sure direk gunes isigi almasi durumunda renklerde degisim meydana gelebilir. Direk gunes isigi alan yerlerde halinin yerini siki sik degistirerek veya direk gunes isigi alinan saatler de pencerede perde kullanarak bu durumun onune gecilebilir. Farkli hav iplik uretim lotlariyla uretilen halilarda bir miktar farklilik olabilir. Ayrica daha once alinip bir miktar kullanilmis hali ile ayni desenden yeni hali arasinda da farklilik mutlaka olacaktir. Eski hali ile es olarak kullanilmak uzere hali alirken bu durum goz onune alinmalidir.

Yuvarlak, oval ve sekizgen halilar her kenari overlok dikilmis olarak satilirlar ve bu halilarda hali dokuma yonunde (normal halida sacak takilan bolge) olan kenarlar yan kenarlara nazaran hali dokuma teknigi geregi daha zayif overlok tutma ozelligine sahiptir.  Dolayisiyla cirpma ve dovme bu halilarda overlok patlamalarina sebebiyet verecektir. Bu tur halilar alinirken ve kullanilirken bu ozellik dikkate alinmalidir.

Acik zeminli halilar daha kolay kir gosterir ve daha zor temizlenir. Hali secimi yaparken kullanilacak yerin durumuna gore zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanim kolayligi icin faydali olacaktir. Unutmayiniz ki hicbir leke cikartici lekelenen esyaya zarar vermeden butun lekeleri asla tamamen cikartmaz.

Kaynak : sarayhali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir