Çocuk Odası Mobilyaları

Mobilyalarda çam, gürgen, kiraz, dış budak ağaçları veya mdf tercih edin. Ağaçlar özel seçilip kurutulmuş, boya ve cilaları toksin madde içermeyen, tercihen su bazlı, bebeğe zarar vermeyecek maddelerden seçilmiş olmalı;

 keskin köşe bulunmamalıdır. Mobilyalar bebek doğmadan en az bir ay önce alınmalıdır ki yeni eşyaların vereceği rahatsız edici koku bebeğiniz doğana kadar azalsın.

• Yatak;
Parmaklıkları inip kalkabilmeli, sağlam ve tercihen masif ağaçtan olmalı. Parmaklık aralıkları 5 cm ila 7 cm arası olmalı (ideali 5 cm dir. Azı istenen hava akımını engellerken, çoğu tehlike oluşturur.) Parmaklıkların üst bazası plastik koruyucu ile kaplanmış olursa çok iyi olur çünkü diş çıkaran bazı bebekler burayı kemirmekte ve mobilyanın toksin madde içerebilen boyasını yiyebilmektedirler. Bu koruyucular bazı bebek mağazalarında satılmaktadır. Yatağın alt suntası tercihen kademeli olmalı (bebek küçükken üst kademe kullanılır ve bebeğe rahat ulaşılır ama bebek hareketlenip yatağında kalkmaya başlayınca kademe aşağı indirilerek bebeğin güvenliği sağlanır.) Yatağın altı çekmece olarak değerlendirilebilir. Asla yün pamuk ya da kuştüyü yatak kullanmayın. Bebeğinizde alerji yapabilir. Bebekler için özel yapılmış yataklardan kullanın. Odada yatağın konumu hava akımı, kalorifer, direk güneş ışığı veya başka bir ısı kaynağından uzak olmalı.

• Alt açma Ünitesi;
Annenin belinin ağrımaması için alt açma ünitesinin boyutları doğru ayarlanmalı. Tezgahın eni 70 cm civarında ve yanları korunaklı olursa daha kullanışlı olur.

• Dolap;
Mutlaka alacağınız dolabın iç genişlik ölçüsünün büyük insan askısı girebilecek şekilde 55 cm olmasına özen gösterin (Birçok firma bu ölçüyü küçük tutar.) Dolap kapaklarında kullanılan dekoratif camlar çocuğunuz için büyük tehdit oluşturur. Tercihen kapakları masif seçin. Şeffaf istiyorsanız da plastik esaslı bir malzeme olmasına özen gösterin. Dolap alt bazasının çıkabilir ve yüksek olması temizlik açısından size rahatlık sağlar. Çekmeceler raflardan daha kullanışlıdır. Dolap modülleri modüler tercih edilebilir. Böylece bir taşınma durumunda farklı bir mekanda farklı bir kombinasyon oluşturulabilir. Ya da çocuk büyüdükçe ihtiyacı doğrultusunda yeni kombinasyonlar yaratılabilir. Bir parçanın komedin olarak kullanılması gibi.

• Sepet;
Piyasada birbirinden güzel ve göz alıcı sepetler bulunduğu gibi marifetli anneler Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı gibi sepet satan yerlerden, bu sepetlerden temin edip iç aksamlarını kendileri dikebilirler. Yalnız şunu hatırlatayım. Uzmanlar bebeğin ilk iki ay sepette yatırılabileceğini ama bebek 5 kiloyu geçtikten sonra yatağa alınması gerektiğini söyleyerek anneleri uyarıyorlar. Lakin bebeklerde gözlenen en sık kaza beşikten düşmektir.

• Emzirme Sandalyesi;
Bu iş için bir sallanan sandalye en ideali. Böyle bir sandalye alırken bakmanız gereken ayrıntılar sandalyenin kollu olması ve tercihen kendi rahatınız için kollarının dolgulu ve kaplanmış olmasıdır. Aynı zamanda ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir aksamı da varsa tercih edilmeli. Bunun dışında kollu tek kişilik koltuklar da işinizi görür. Bunların da ayağınızı uzatabileceğiniz hatta uzanabileceğiniz şekilde açılanı tercih edilmeli.

• Aksesuarlar;
Duvarlardaki boy ölçme tahtaları, askılar, saat, raf, resim, çerçeve ve tablolar hem fonksiyonel hem de dekoratiftir. Bu aksesuarlar sağlam monte edilmeli ve rafların yüksekliği çocuğunuzun ulaşamayacağı şekilde doğru ayarlanmalıdır. Oyuncak kutusu ve keson gibi modüllerde tekerlek kullanımı hem temizlik hem de çocuğun rahat hareket ettirmesi açısından kolaylık sağlar.
Kaynak: Anneyiz.Biz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir